Welkom op de website van onze vereniging
de volièrevereniging
“LEEUWARDERADEEL”
Opgericht: 22 januari 1982

 
 

Home 
 
Bestuur 
Doel 
Artikelen / verslagen
Tentoonstelling
Vraag / aanbod 
Links 
 
 

Tijdens onze TT/vogelkeuring, die gehouden is op zaterdag 8 november 2014 in Britsenburgh te Britsum, was een uitzonderlijke vogel te bewonderen.

                                                     Een gynandromorf. 

Schotse wetenschappers hebben ontdekt waarom sommige kippen zowel vrouwelijke als mannelijke lichaamskenmerken vertonen.
De onderzoekers van de
Universiteit van Edinburgh onderzochten de lichaamscellen van enkele kippen met een gynandromorf lichaam, dat letterlijk voor de helft mannelijk en voor de helft vrouwelijk was.
Uit het onderzoek blijkt dat de cellen van vogels - anders dan bij mensen en andere zoogdieren - niet hoeven te worden geprogrammeerd door hormonen. In plaats daarvan is elke cel onveranderlijk mannelijk of vrouwelijk. Als mannelijke en vrouwelijke cellen in één embryo belanden, krijgt het dier dus kenmerken van beide geslachten.

     
                                             
Een tweeslachtig lichaam.
Bij kippen leidt dat soms tot een lichaam dat bijna perfect is opgedeeld in een mannelijk en vrouwelijk gedeelte. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift
Nature.
Volgens de onderzoekers is ongeveer 1 op de 10.000 kippen
gynandromorf.
“Het feit dat deze dieren half vrouwelijk en half mannelijk zijn laat zien dat dit systeem verschillend is bij zoogdieren en vogels.”, verklaart hoofdonderzoeker
Michael Clinton op BBC News.
Bovenstaande gaat voor alle vogels op, dus ook voor onze kanaries.